HARİTA TAPU KADASTRO TANITIM

HARİTA TAPU KADASTRO TANITIM

09.01.2022 753

 

HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI 

İnsanla toprak ve mülkiyet ilişkisi eski çağlardan beri önem arz etmiştir harita ,tapu ,kadastro sektörü de bu önem ve ihtiyaçtan doğmuştur. Anayasanın teminatı altına aldığı mülkiyet hakkının tespiti ve kullanılmasına ilişkin işlemler, devletin sorumluluğunda harita ,tapu ,kadastro sektörü tarafından yapılmaktadır. Harita, yer yüzünün ve onun yakın çevresinin belirli özelliklerini modellendiren bir bilgi sistemidir. Kadastro taşınmaz malların hukuki ve fenni anlamda tespiti işlemidir. Tapu sicili taşınmaz mal ve üzerindeki hakların durumunu göstermek üzere devletin sorumluluğu altında tescil ve açıklık ilkelerine göre tutulmaktadır. Harita-Tapu-Kadastro aralarında yapılan uygulamaların birbirileriyle ile ilgileri bir bütün oluşturmaktadır. 

Kırsal ve kentsel gelişmeler gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ihtiyaçları değişik sektörlerin bu sektöre duydukları ihtiyaç sektördeki ara eleman ihtiyacını arttırmıştır. Harita,tapu,kadastro alanı ülkemizde çok az ilimizde bulunması mezun öğrencilerimizin kıymetini daha da arttırmaktadır. Teknik lise endüstri meslek lisesi ve çok programlı liselerin harita ve kadastro bölümlerinden teknisyen ünvanı ile mezun olanlar yeterli puanı aldıkları taktirde meslek yüksek okullarının harita, harita ve kadastro, harita ve modern ölçme bölümlerine yerleşebilirler.

 İlgili meslek yüksek okulu programında 2 yıllık eğitimi tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavından yeterli puanı aldıkları takdirde; Çevre mühendisliği,  Geomatik mühendisliği, Harita mühendisliği, Orman mühendisliği, Şehir ve bölge planlama bölümlerine geçiş yapabilirler.

13-11-2018

  Bu programa girmek isteyen öğrenciler matematik , fizik ,trigonometri gibi teknik derslerde iyi yetişmiş olmalı ve bilgisayar ile hukuk konularına ilgi duymalıdırlar. Tapu ve kadastro mesleği, arazi üzerinde ve büroda ekip çalışmasını gerektirir. Bu nedenle mesleğe girmek isteyenlerin ekip çalışmasını sevmeleri ve doğadan hoşlanmaları beklenir. Ayrıca bu kimselerin doğada çalışmalarını engelleyecek ruhsal ve fiziki özürlerinin olması gerekir.

Bu bölümden mezun olan kişi haritası yapılacak olan araziyi çeşitli açılarından inceler. Arazinin çeşitli aletlerle harita ve krokilerini çizer. Büroda arazi ölçmelerinden hesaplamalar yapar haritalar üzerinde düzeltmeleri ve renklendirmeleri yapar. Arazi ölçmelerinde kullanılacak aletlerin bakım ve ayarını yapar mahkemelerde jeodezi ve fotogrometri (harita) mühendislerini bulunmadığı durumlarda bilir kişi olarak görev yapar.

 

BÖLÜMDEN MEZUN OLAN KİŞİLER

·         Devlet demir yolları

·         Devlet su işleri

·         Türkiye cumhuriyeti karayolları müdürlükleri

·         Belediyeler

·         İller bankası

·         Bayındırlıkhizmetleri

·         Hava yolları

·         Petrol araştırmaları

·         Tapu sicil müdürlükleri

·         Kadastro müdürlükleri

·         Tapu kadastro bölge müdürlükleri

·         Tapu kadastro genel müdürlüğü

·         İnşaat şirketleri

·         Harita mühendisliği büroları

·         Harita hizmetleri

·         Harita genel komutanlığı

·         Türkiye elektrik dağıtım a.ş

·         Boru hatlarıyla petrol taşıma a.ş  (BOTAŞ)

·         Türk telekomünikasyon a.ş

·         Maden teknik ve arama genel müdürlüğü

·         Karayolları ve yol şantiyeleri vb yerlerde çalışabilirler.

 

Kaynak: MESLEĞİM HAYATIM